Skogssalongen
25/2 -10/3 2023
ARTmovement medverkar i Skogssalongen med ett samskapande verk.
En balsamerad Asp i färgglada färger som besökare fick vara delaktiga i. En begravningsceremoni för trädet med diktläsning för att hedra trädet och naturen skedde när skymningen föll.
I samarbete med Selva Sudio.
Stöd av Kulturrådet.
Aquatix
2-4 december 2022 Pontonen – Liljeholmshamnenen
På Pontonen skapades en värld av att vara under ytan ovanför ytan. Med vattnet som gemensamt ursprung, vill vi återinföra känslan av hur vi alla hänger ihop och vikten av att ta hand om miljön och vattnet runtom oss. Genom ljus, tyg och samskapande processer skapades en plats för oss människor att samlas kring och uppnå resonans med varandra.
Medverkande: Fluke, Ledivation, ARTSauna, Jape, Tone Johansson, Solna Kulturskola, Sanda Tcacencu med flera.
Kortfilmsfestivalen "Min stad"
Liljeholmshamnen 26-28/8 2022
Under Liljeholmsbron/Liljeholmshamnen har vi haft en tre dagars filmfestival av medborgare för medborgare. Med 50 inskickade bidrag visades 33 stycken, med en visning av Jonas Johanssons verk Mannaminne innan varje visning.
Deltagande filmare (i visningsordning): Martin Östman, Adam Wells, Daniel Basurto, Gabi, Pamela, Tudor, Mures (Kom närmare), Hans-Erik Therus, Mats Landström, Somaya Sheikh Ahmed, Ted Bjurwill, Oliver S. Drake, Marie Strömberg, Jörgen Franzon, Andreas Bjunér, Yuvia Maini, Berhe Senay, Pontus Norberg, Raphael Mak, Josefina Edlund, KolKo KollektivKompaniet, Amelie Karlsbro, Saga Ahndoril, Sanna Lindberg, Eveline Grassman, Axel Lindquist, Jonas Embrink, Margareta Pettersson, Sumeria Films/ Hoop Dreams, Martina Iverus, Per Hallgren, Nader Attiyah och Victor Marx.
ARTmovement i samarbete med Stockholms stad
Galaxy Pontonen
Med ljuset i fokus samskapades en galax för att manifestera den mångfald som berikar oss. Tillsammans med tusentals ljuskällor och önskningar utformades en kollektiv plats på Pontonen. Under de två första helgerna i december bjöds Articipation och Fluke in att aktivera platsen.
CO-CREATE OUTER SPACE 4-5 DECEMBER kl.13-18
Vi skapade en ljusgalax med ledthrowies tillsammans med ett 100-tal människor på Pontonen. Musik och konstnärliga happpenings erbjöds på kajen samt en Fluke-walk runt Liljeholmshamnen med högläsning av Allborgarrätten av Dan Rydén. Den 5:e december screenades “Aktivering Samtal” av Mats Eriksson Dunér. Vi hade också en workshop på Färgfabriken med konstnären Maren Wolf där vi gestaltade våra framtida offentliga platser som sen manifesterades på Pontonen.
FINNISAGE 11-12 DECEMBER kl.15-20
Vi firade skapelsen av Galaxen och fortsatte ljussätta den, samtidigt som vi fick sällskap av olika konstnärer och samskapare, bland annat Always Under Konstruktion, Structures Plastiques, Public Toilet of Stockholm, Ledivation, Jonathan Wanneby and Tone Johannessen, Murilo Polese, jAPE SimianSon, Fernanda Malgarejo, Jonas Johansson med projektet 'Syzygy/Nobel Week Lights' och avslutades med Konstbastun-Taidesauna.
Liljeholmshamnen 4-17 december 2021
ARTmovement fair 2021
Under Juni och juli månad huserar vi på Pontonen, ett 300kvm stort flytande golv vid Liljeholmshamnen.
Vi samskapar inom olika material. De inbjudna konstnärerna erbjuder design av möbler, rollerpaint, gerillaslöjd, graffiti och performance. Det erbjuds också skapande i den öppna verkstaden med det material som ligger framme och är tillgänglig. Fantasin är det enda som hindrar.
Galleriet visat foton från det gångna året samt andra spontana event och utställningar från våra medlemmar.
B.la “open talk” om antagning till konstskolor, fotovernissage etc.
Konstnärer:
Daniel Svahn
André Batista
Maria Yvell
Lina Eriksson
Thomas OKOK Gunnarsson
Gülbeden Kulbay
Metamorfos
“Metamorfos” Järnvägsparken (April-Oktober 2021)
ARTmovement i samarbete med Stockholms stad att tillsammans med ungdomar i staden tillfälligt förändra Järnvägsparken i Stockholm city.
ARTmovement har undersökt möjligheten att tillfälligt påverka och förbättra det offentliga rummet. För att på ett tillfälligt sätt påverka platsen och få den mer trivsam som därigenom leder till mer trygghet började vi med att lyssna in alla ungdomar utifrån olika frågeställningar och processarbetet utvecklades vidare.
Samskapande medborgare konst är en viktig del för oss i ARTmovement. Projektet handlade om att låta ungdomarna skapa berättande skyltar, med tema “Metamorfos” – längtan efter förändring. Under workshop tillfällen kom det upp många tankar om vår samtid här och nu och gemensamma tankegångar och upplevelser kring saknaden till närheten med sina vänner, med sin familj och framförallt känslan och saknaden till frihet. Deras tankar formades sen till form, färg och text i form av skyltar i aluminium uppsatta på bropelare genom Järnvägsparken. Materialet valdes med inspiration av konstverket på platsen: Jan Håfströms “Vem är Mr Walker”.
Under alla skyltar finns verk skyltar med titel och namn, för att ytterligare förstärka konstverkens betydelse. Cirklarna på marken refererar till upplevelser från ungdomarna. Information över projektet samt färgade cirklar finns i trappan som leder dig dit och bort från platsen.
Foto: Lennart Johansson, Fariba Daryani, Mariano Tellecha
Projektet är på ett initiativ av Fariba Daryani, Stockholm stad.
Tryck: Åtta45
Uppsättning: Svevia
Konsult: Luc Pagès, Trafikkontoret
Deltagare:
Sosina Abule f. 1999 “Till sista steget”
Rädda naturen tillsammans så vi håller gemenskapen för evigt.
Shapor Ahmad f. 2002 “Mamma”
Jag saknar dig.
Sumiah Alcheikh Ahmed f 2001 “Fika”
Saknar vanliga livet.
Bilsar Arreye f. 2001 “Jämlikhet”
Hudfärg är inget brott. Tillsammans smälter vi samman och blir starka.
Mette Brands f. 2004 "Förväntan"
Den barnsliga längtan efter sommaren som närmar i sig i högsta hastighet
Nidal Dimiss f. 2002 “Future”
I längden så skall världen finna fred och jämställdhet.
Cornelia Elgh “Festa”
Jag saknar att festa; att göra någonting oväntat och lite galet med en grupp kompisar.
Sayen Erazo f. 2002 “Snart klarnar det”
Vi lever i en pandemi, dystra och mörka, molniga dagar. Men snart ljusnar det, solen kommer fram, blommorna börjar blomstra och glädjen sprider sig.
Elsa Garofono f. 2002 “Stormen”
Stormen känns men rötterna är stadgade
– de rotar sig djupare.
Farida Geedi f. 2002 “Duns”
Musiken var så hög att man inte längre kunde höra den.
Greta Jersild f. 2003 “Lyssnar du?”
Det är viktigt att komma ihåg att inte bara höra på vad någon säger,
utan att också lyssna och ta till sig.
Ella Liem f. 2004 “Lyckohjulet”
Liksom lyckohjulet där du är ovetande om vad
vinsten blir, längtar jag till stunderna när vi kan vara spontana och agera utan att behöva planera.
Anna Ljungström Armah f. 2001 “Spontanitet”
Följa känslan och träffa vem jag vill när jag känner för det.
Hussein Mahamoud f 2002 “En skönhet”
Naturen är något vi alla har gemensamt. En skönhet som ska bevaras.
Ninni Nylén f. 2001 “Biljett”
Det senaste året har begränsat vår rörelsefrihet, men vilka av oss har annars möjligheten att röra oss fritt, och varför?
Nora Ordones Söderberg f. 2001 “Fri som en”.
Mariam Sharif f. 2001 “Längtan”
Jag längtar efter att kunna resa bort och njuta av en miljö som är annorlunda från den jag är van vid.
Dilek Temiz f. 2002 “Vänskap”
Vänner är änglarna som lyfter upp oss när våra vingar glömde att flyga.
Elsa Widås f. 2004 “Psykisk frihet”
Längtan efter öppen kommunikation och ett lättare inre. Oavsett situation eller punkt i livets universum.
Citat från några av deltagarna:
“Konsten är viktigt om ett samhälle ska kunna utvecklas och även hur den visar upp samhället den skapats i. Speciellt nu med corona pandemin menar jag att konsten är väldigt viktig om vi i framtiden vill komma ihåg hur människorna mådde och vad de tänkte.”
Cornelia Elgh
“När jag blev tillfrågad av ARTmovement kände jag mig exalterad över att få bidra till konst som människor kommer kunna ta del av i sin vardag. Vetskapen om att jag får skapa något som kommer smycka Stockholms gator skapar en känsla av ökad anknytning.”
Anna Ljungström Armah
“Det var en bra känsla att få chansen att göra offentlig konst. Att dessutom få betalt kändes fint eftersom det ytterligare sätter värde på att vi skulle få ta den platsen.”
Nora Ordonez Söderberg
Abstrakt drömplats
I ett samarbete med Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning och ljusdesigner Martin Kempe har vi tillsammans med medborgare, skapat en visualisering om vad en drömplats är. Ljusinstallationen finns att beskåda mellan dec 2020 till mars 2021 på Kista busstorg. Konstprojektet är ett initiativ av Fariba Daryani, Stockholms stad och är en del av stadens platssamverkan för att öka trivsel och trygghet på Kista busstorg.
Plats
Kista, Stockholm
Medverkande:
Abdullah Amiri
Alice Kraft
Anna Kilander
Arash Sajadi
Asija Mihaljevic
Emit Tütüncü
Erik J Olsson
Farida Geed
Hampus Nord
Jemina Granholm
Kerstin ”Piglet” Wikström
Krystian Sztrajt
Lina Eriksson
Ludvig Brismar
Melina Reid
Merja Louka
Monika Bielecka
Philip Ngo
Piotr Bielecki
Sarah Mihaljevic
Sayen Erazo
Tony Negasi
Vanessa Wall
Symbios
Maja Gunn
ARTmovement
Maja Gunn är konstnär, verksam i kvarteret Lövholmen, Liljeholmen. I sin konstnärliga praktik intresserar sig Maja Gunn för kroppsliga erfarenheter, identitetspolitik, kollektiv organisering, performativitet, iscensättningar, språk, materialitet, historieskrivningar och maktstrukturer, och hur detta kan manifesteras i relationen mellan textil, kropp och rum.
ARTmovement är en politisk och religiöst obunden organisation som möjliggör konstnärliga möten mellan människor med olika erfarenheter och bakgrunder. ARTmovement arrangerar konstupplevelser och samskapande konstverk för att möjliggöra möten och erfarenhetsutbyten mellan människor. I detta möte har Maja Gunn stått för den konstnärliga gestaltningen i samarbete med ARTmovement.
”Symbios” är en textil skulptur i form av en kedja som slingrar sig upp runt Liljeholmsbrons ena pelare. Likt mänskliga kroppar har kedjans länkar olika former och nyanser. Skulpturen kan liknas vid en folkmassa, som på långt håll smälter in i staden och dess omgivning, men vid ett närmande blir detaljer och variationer synliga. Där en länk går i en annan uppstår ett möte som markerats i avvikande färg. Verket kan associeras till hur möten mellan människor påverkar oss, vilka kroppsliga erfarenheter som skapas i interaktion med andra och hur vi bär med oss erfarenheten av dessa möten.
Liljeholmen har historiskt varit en viktig industriförstad till Stockholm. Textilindustrin var en av de första industriella kluster att etablera sig i området. Färgerier, vilket behövde mycket vatten, placerades längs Trekantens och Mälarens strandkanter. Liljeholmshamnen användes för transporter. Maja Gunn och ARTmovement har tagit fasta på platsens historia. ”Symbios” bär form inspirerad av hamnens kedjor och tygerna är färgade i området.
Idén till den kreativa processen kom på initiativ av Fariba Daryani, Stockholms stad.
Tack till Shapoor Ahmadi, Josephine Bugat Soerensen, Risa Mitsui och Ahmad Zia som bidragit till verkets tillkomst.
Foto: Sophia Andersson, Sanna Lindberg, Lennart Johansson (Stockholms Stad) och Karin Robérts.